Τρίτη, 9 Αυγούστου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 9/8/2011


Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Του Συντονιστικού των Σωματείων
ΟΣΚ – ΙΓΜΕ – ΟΔΔΥ – ΕΟΜΜΕΧ - ΟΠΕΓΕΠ – ΕΙΝ – ΕΘΙΑΓΕ

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ!
Πραγματοποιήθηκε στις 4 Αυγούστου, μετά από κάλεσμα του συντονιστικού των σωματείων ΟΣΚ, ΙΓΜΕ, ΟΔΔΥ, ΕΟΜΜΕΧ, ΟΠΕΓΕΠ, ΕΙΝ, ΕΘΙΑΓΕ μαζική και αγωνιστική συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, όπου συζητιόταν η (Ν)ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ του πολυνομοσχεδίου του Υπ. Οικονομικών για την ουσιαστική διάλυση, όλων αυτών των σημαντικών φορέων.
Κατά την συγκέντρωση των διαδηλωτών δημιουργήθηκε ένταση όταν τα ΜΑΤπροσπάθησαν να απωθήσουν βίαια τους διαδηλωτές προκειμένου να μην«ενοχλήσουν» τους προσερχόμενους κυβερνητικούς βουλευτές.
Στην παράσταση που πραγματοποίησαν τα σωματεία στα κόμματα πριν την ψηφοφορία αξιοσημείωτη ήταν η θέση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ κ. Μακρυπίδη, ότι τα επόμενα 3-4 χρόνια "θα μπει στη μπρίζα" όχι μόνο ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, αλλά και ο στενός δημόσιος τομέας εξαιτίας των ριζικών αλλαγών που έχει σκοπό να προωθήσει η κυβέρνηση, ένα μήνυμα που παίρνουν σοβαρά υπόψη τους οι εργαζόμενοι και του δημόσιου τομέα και θα αναπτύξουν το αναγκαίο κίνημα αντίστασης.
Στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή η κυβερνητική πλειοψηφία (μειωμένη κατά μία ακόμη ψήφο ) υπερψήφισε την (Ν)ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της προς την Τρόϊκα, και φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση της με διαδικασίες εξπρές.

Το Συντονιστικό των Σωματείων συνεδρίασε χθες 8-8-11 στα γραφεία του ΟΣΚ και κατάγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης, να διαλύσει με Αντισυνταγματικό τρόπομέσω Υπουργικών αποφάσεων σημαντικούς Οργανισμούς και Φορείς και να οδηγήσει άμεσα ή έμμεσα, (με εργασιακή εφεδρεία, υποχρεωτικές μετατάξεις, επαναξιολόγηση κλπ.) τους εργαζόμενους στην απόλυση. Εκτίμησε επίσης ότι ο συντονισμένος αγώνας των σωματείων είχε σημαντικά αποτελέσματα στην ανάδειξη της πολιτικής σημασίας των φορέων και στην προβολή του έργου τους έτσι που αναγκάστηκαν ακόμη και οι κυβερνητικοί βουλευτές να δηλώνουν ότι δεν πρέπει να γίνουν απολύσεις.
Τέλος επειδή με την ψήφιση της τροπολογίας θα γίνει προσπάθεια απομόνωσης των φορέων προκειμένου να περάσουν πιο εύκολα τις αποφάσεις τους, το ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ αποφάσισε να ενισχύσει τον κοινό αγώνα των σωματείων και να το διευρύνει και με άλλα σωματεία που θα βρεθούν σε ανάλογες καταστάσεις.
Επίσης αποφασίστηκε να γίνουν ενημερωτικές συγκεντρώσεις από τους εκπροσώπους του συντονιστικού στους χώρους δουλειάς, να βγει ενημερωτικό φυλλάδιο με την προσφορά των φορέων στην κοινωνία, τέλος να πραγματοποιηθεί παράσταση ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ μετά τις 22-8-11 στο Υπ. Οικονομικών που φαίνεται ότι θα έχει επιτελικό ρόλο στην υλοποίηση της (Ν) ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ.
Σε ότι αφορά την αντισυνταγματικότητα της τροπολογίας γίνεται νομική διερεύνηση για συντονισμένη δράση των σωματείων και σε αυτή την κατεύθυνση.
Η μόνη απάντηση από δω και μπρος θα είναι Ενότητα και Αγώνας
ΟΛΟΙ  ΘΑ  ΔΩΣΟΥΜΕ  ΤΗ  ΜΑΧΗ ΜΕ  ΤΑ  ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

Το Συντονιστικό
 Αθήνα 9 Αυγούστου 2011