Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30/8/2011


Αθήνα, 30 – 8 -2011Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Του Συντονιστικού  της ΠΟΣΠΕΡΤ και των Σωματείων
ΟΣΚ – ΙΓΜΕ – ΟΔΔΥ – ΕΟΜΜΕΧ - ΟΠΕΓΕΠ – ΕΙΝ – ΕΘΙΑΓΕ 

Το Συντονιστικό ΠΟΣΠΕΡΤ και Σωματείων κοινωφελών Οργανισμών και φορέων του Δημοσίου, που βρίσκονται στο στόχαστρο κυβέρνησης – ΕΕ - ΔΝΤ για άμεση “κατάργηση, συγχώνευση και συρρίκνωση” μετά την ψήφιση της αντισυνταγματικής τροπολογίας, οργάνωσε την σημερινή συνέντευξη τύπου προκειμένου να ενημερώσει για την πορεία υλοποίησης της νομοθετικής ρύθμισης, αλλά και για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και αντιδράσεις των εργαζόμενων.
Η κυβερνητική επίθεση που γίνεται στο όνομα του «εξορθολογισμού» και της «δημοσιονομικής  πειθαρχίας» της Τρόϊκας, στόχο έχει να μεταφέρει αρμοδιότητες από το δημόσιο προς τον ιδιωτικό τομέα, να μετακυλίσει το κόστος παροχής των υπηρεσιών στους χρήστες και να περιορίσει δραστικά τον αριθμό των εργαζομένων σ΄ αυτούς τους φορείς, με άμεσες ή έμμεσες απολύσεις.
Στα πλαίσια αυτά ανακοινώθηκε από τον υπουργό Επικρατείας το σχέδιο της κυβέρνησης για τη ΕΡΤ. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται το κλείσιμο της ΕΤ1 και της «Ραδιοτηλεόρασης», συγχωνεύσεις στο ραδιόφωνο, απόλυση συμβασιούχων, «επαναξιολόγηση» του προσωπικού και «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας.
Η υλοποίηση αυτών των εξαγγελιών προσδιορίστηκε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί από μια «ανεξάρτητη αρχή» μέχρι το τέλος Οκτώβρη.
Παράλληλα, την ίδια περίοδο, μεθοδεύονται οι απολύσεις συμβασιούχων του ΟΣΚ (που εργάζονται πολλά χρόνια στον Οργανισμό και επιτελούν ουσιαστικό έργο), ενώ, με μια πρωτοφανή για τα εργασιακά χρονικά απαίτηση, καλούνται οι μόνιμοι εργαζόμενοι και οι συμβασιούχοι του Οργανισμού να «επιστρέψουν»  30 – 40 χιλ  € εντός τριμήνου ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα» ποσά, που προκύπτουν από τη διαφορά αποδοχών που έπαιρναν από την συλλογική σύμβαση εργασίας και τις βασικές μόνο αποδοχές του δημοσιοϋπαλληλικού μισθολογίου.
        Σε άλλους φορείς που «συγχωνεύονται», π.χ. στο Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης, μεθοδεύεται η επαναξιολόγηση όλου του προσωπικού, ενώ σε φορείς όπως το ΙΓΜΕ ετοιμάζονται σενάρια συρρίκνωσης με ποσοστά μείωσης του προσωπικού πάνω από 50%.
        Μπροστά σ΄ αυτές τις εξελίξεις το συντονιστικό αποφάσισε να εντείνει τον αγώνα των εργαζομένων, πιέζοντας την πολιτική Ηγεσία, όχι μόνο των καθ΄ύλη
αρμόδιων Υπουργείων, αλλά και των Υπουργείων Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης που θέτουν το γενικό πλαίσιο της συρρίκνωσης των Φορέων και της απομάκρυνσης του προσωπικού.
        Συγκεκριμένα την Πέμπτη 1/9/11 στις  10 π.μ. θα γίνει αγωνιστική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομίας και στη  συνέχεια στο Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης.
        Παράλληλα αύριο Τετάρτη στα γραφεία του σωματείου του ΟΣΚπραγματοποιείται συνάντηση των Προεδρείων των Σωματείων με τους νομικούς συμβούλους τους για την νομική αμφισβήτηση των προωθούμενων Υπουργικών Αποφάσεων και νομοθετικών ρυθμίσεων.
        Τέλος θα κυκλοφορήσει άμεσα ενημερωτικό φυλλάδιο για τον ρόλο και την προσφορά των υπό διάλυση φορέων που θα διανεμηθεί μαζικά σε κεντρικά σημεία της Αθήνας.

       ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΓΟΝΑΤΙΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΟΥΝ

Τα μέτρα και οι μηχανισμοί τους το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας εξοργίζουν και να μας πεισμώνουν. Θα συνεχίσουμε ακόμα πιο αγωνιστικά και συντονισμένα απέναντι σε μια πολιτική που έχει βάλει στο στόχαστρό της τους εργαζόμενους , τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους.ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΤΟΥΣ «ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ» ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ

Το Συντονιστικό
Αθήνα 30-8-2011