"Εκτός νομιμότητας κάθε ενέργεια που προσπαθεί να δώσει νομικό επίχρισμα στην εφαρμογή της εφεδρείας" είναι η απάντηση των εργατολόγων στην πρόταση Παπανδρέου για σύσταση επιτροπής που θα αποφασίσει τα κριτήρια της εφεδρείας στο Δημόσιο.
Όπως δήλωσε στο Νewsit o εργατολόγος Δημήτρης Περπατάρης "επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις όσων νομικών από την πρώτη στιγμή είχαμε θέσει ζητήματα νομιμόμητας και συνταγματικότητας της όλης διαδικασίας για τη θέση προσωπικού καταρχήν για τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και στη συνέχεια των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και του στενού δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των ΟΤΑ στην εργασιακή εφεδρεία με νομικό και εργασιακό επακόλουθο τη βέβαιη απόλυση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων που θα έμπαιναν στον σχετικό πίνακα.
Η όλη διαδικασία δεν είχε κανένα νομοθέτημα για να τη στηρίζει, καμία διάταξη η οποία να καθορίζει και αντικειμενικά κριτήρια για την κατάταξη του πλεονάζοντος προσωπικού, απασχόλησε και το υπουργικό συμβούλιο, απασχόλησε και τον νομικό κόσμο της χώρας και έστειλε ένα μηνυμα τρομοκρατίας στους χιλιάδες εργαζόμενους του δημοσίου.
Ομως η απαίτηση της τρόϊκας για δραστικά μέτρα μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση να νομοθετήσει με ακόμη πιο αιφνιδιαστικό τρόπο την εφεδρεία. Θεωρώ νομικά απαράδεκτες όποιες διαδικασίες προσπαθήσουν να δώσουν νομικό επίχρισμα στη στοχοποίηση μερικών κατηγοριών εργαζομένων όπως είναι όσοι εχουν προσληφθεί ή μεταταχθεί τα τελευταία χρόνια. Ή να θεσπιστούν άλλα κριτήρια που εκ των προτέρων είναι αντισυνταγματικά και εκτός νομιμότητας.
Ακόμη και εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να εφαρμόσει την εφεδρεία θα είναι με τέτοιο τρόπο που ειναι σίγουρο πως θα προσβληθεί και είναι βέβαιο πως θα δημιουργήσει πλήθος εκκρεμοτήτων και δικαστικών αποφάσεων. Αρα στην πράξη θα είναι μια αντικειμενικά χρονοβόρα διαδικασία, αμβίβολης νομιμότητας η οποία δεν έχει τα εχέγγυα να έχει τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα παρά την εμπλοκή του ΑΣΕΠ σε αυτήν".
Πηγή: Newsit.gr