Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Συλλαλητήριο κατά της εργασιακής εφεδρείας στη Θεσσαλονίκη


Από εργαζόμενους σε οργανισμούς της Θεσσαλονίκης που περιλαμβάνονται στον κατάλογο για εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας.

Συλλαλητήριο κατά της εργασιακής εφεδρείας, στο άγαλμα του Βενιζέλου, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι σε οργανισμούς της Θεσσαλονίκης που περιλαμβάνονται στον κατάλογο για εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας.

Την πρωτοβουλία για το συλλαλητήριο είχε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου (ΕΚΘ) και ο πρόεδρος του Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης δήλωσε πως οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι «πρωτόγνωρες, πρωτοφανείς και «παράνομες».


Εκπρόσωποι εργαζομένων από την ΕΛΒΟ, τον ΟΣΕ, την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, το ΚΘΒΕ, την Εγνατία Οδό ΑΕ, το ΚΕΘΕΑ και άλλους οργανισμούς τόνισαν ότι όχι μόνο δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, αλλά αντιθέτως υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις και δήλωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν στις διοικήσεις των Οργανισμών να στείλουν λίστες για εργασιακή εφεδρεία στην κυβέρνηση.

Ο σύλλογος εργαζομένων στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης ΑΕ έστειλε εξώδικη διαμαρτυρία προς κάθε δικαστήριο και αρχή. Στη διαμαρτυρία που συνέταξε ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Άρις Καζάκος αναφέρεται ότι «η εργασιακή εφεδρεία δεν είναι συμβατή ούτε με το διεθνές εργατικό, ούτε με το ευρωπαϊκό, ούτε με το κοινοτικό, αλλά ούτε και με το ελληνικό δίκαιο. Μόνο το ΔΣ του εργοδοτικού φορέα μπορεί να κρίνει εάν υπάρχει ή όχι πλεονάζον προσωπικό και άρα κάθε εγκύκλιος ή έγγραφο που περιέχουν εντολή προς τους υπαγόμενους φορείς να υποδείξουν υποχρεωτικά πλεονάζον προσωπικό σε ποσοστό 10% είναι παράνομη και δεν δημιουργεί υποχρέωση συμμόρφωσης των φορέων, λόγω αντίθεσης στο άρθρο 37 παράγραφος 7 του νόμου 3986 του 2011» και «ζητείται από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να ασκήσει τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές του για να ελέγξει τη μαζική παράβαση από Δημόσιο του παραπάνω νόμου».

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με τους βουλευτές του κόμματος Τάσο Κουράκη και Λίτσα Αμμανατίδου.

Με τους διαδηλωτές ενώθηκαν εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ που έκαναν στάση εργασίας και όλοι μαζί έκαναν πορεία μέχρι τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ